Franse weetjes en nieuwtjes

Citaat uit Charlie Hebdo van begin januari 2016: Bonnes résolutions 2016

Arrêter de fumer. Éviter de boire. Fuir le sucré. Oublier le salé. Enterrer le gras. Maigrir. Digérer. Évacuer. Chercher l’oméga 3. Avaler le probiotique. Boire trois litres d’eau. Éliminer les toxines. Éliminer les carences. Éliminer les calories. Bouger. Bouger les bras. Bouger les jambes. Marcher. Courir. Courir plus vite. Ne pas rester assis. Bouger. Ne pas se courber au bureau. Ne pas manger en marchant. Ne pas boire en courant. Ne pas fumer en dormant. Dormir huit heures par jour. Ne pas dormir au bureau. (etc. ………)”  

U hoeft niet een gevorderde cursist in de Franse taal te zijn, om dit citaat te kunnen plaatsen in de rubriek lifestyle….. “Courage” zou ik zeggen, met al uw goede voornemens!

Politiek:

De Franse President (=Le Président de la République) François Hollande zal binnenkort een tweede verlenging van drie maanden  (vanaf 26 februari) van de noodtoestand bij het parlement (=l’Assemblée nationale) ter stemming inbrengen.  Verlenging van de noodtoestand = la prolongation/prorogation de l’état d’urgence.  (bron: Le Figaro , 21-01-2016)

Literatuur:

Nr. 36 van de avonturen van Astérix de Galliër, “le papyrus de César”, is met iets meer dan 1,6 miljoen exemplaren,  het meest verkochte boek van 2015 in Frankrijk. (Par AFP, 21-01-2016)

Sport:

Wist u al dat de beroemde en spraakmakende voormalige voetbalspeler Zinedine Zidane de nieuwe trainer is geworden van de voetbalclub Real Madrid? Als speler is hijzelf ooit gevormd en geïnspireerd geworden door twee Italiaanse coaches, te weten Marcello Lippi (Juventus) en Carlo Ancelotti (PSG/Real Madrid).  Marcello Lippi heeft “Zizou” laten focussen op fysieke conditie en de wil om te winnen. Carlo Ancelotti heeft hem verdedigingstechnieken bijgebracht en het belang van video-analyse en de analyse van het spel van de tegenpartij.  In 2013 werd Zidane al assistent van deze coach bij Real Madrid. Nu is hij dus zelf gegroeid naar coach. (Bron: L’Equipe, 05-01-2016)

Milieu:

Woensdag 20 januari was het gratis parkeren voor inwoners van Parijs. Dit is een van de maatregelen van de gemeente Parijs die automatisch van kracht wordt als er in de atmosfeer boven Parijs een piek wordt gemeten aan vervuilende luchtdeeltjes (PM10). Inwoners en forenzen worden op deze manier gestimuleerd om het openbaar vervoer te nemen. (bron: AFP, 19-01-2016)

Showbusiness:

Céline Dion de fameuse Canadese zangeres is in diepe rouw. Afgelopen vrijdag heeft ze in besloten kring haar levenspartner René Angelil in Montréal begraven. René Angelil was al geruime tijd ziek. (Bron: Public, Yahoo.fr, 22-01-2016).

De zanger Garou, ook een Canadees, zal weer plaatsnemen in de rode fauteuilals jurylid van “The Voice” in Frankrijk. Het vijfde seizoen van The Voice zal 30 januari a.s. van start gaan. (bron: fr.people.yahoo.com, 23-01-2016)

Tip: Kanaal TV5.  Stemt u uw tv eens op dit kanaal af op zaterdagavond rond de klok van 21:00 uur om  het showbizz-programma te zien dat gepresenteerd wordt door Patrick Sabatier. Zowel eigentijds talent als oude bekende zangers zijn hier te gast. Populaire zangers? Die zijn er genoeg. Beluistert u eens de volgende dames via Youtube: 1.Louane, 2. Indila, 3. Shy’m.

A la prochaine…..

 

Marjan de Ruiter – Docente Frans – Gastblog

HOE WERKT EEN FRANSE KALENDER?