Kun je leren ondernemen?

Wist je dat 1,6 miljoen Nederlanders een cursus volgen na hun vijfentwintigste? Dat komt neer op zo’n 18% van de mensen tussen 25 en 65 jaar. Op Frankrijk en Scandinavische landen na, staat Nederland daarmee bovenaan in Europa! Met name hoogopgeleiden volgen regelmatig cursussen, met name om in te spelen op veranderingen in hun werk. Of omdat ze kennis en vaardigheden tekort komen. Maar je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.

 

In Maas en Waal meer geleerd dan op de Universiteit 

Zelf heb ik vijf jaar aan de Universiteit van Tilburg gestuurd en daar veel kennis opgedaan over Bedrijfseconomie. Natuurlijk is die kennis zeer waardevol, maar het meeste heb ik geleerd op D’n Bogerd: gewoon zaken uitproberen en door te leren van je fouten het de volgende keer beter doen. Mijn eerste bijbaantje had ik bij Autobedrijf Van Oyen in Beneden-Leeuwen. Daar leerde ik communiceren met klanten en collega’s. Ik was altijd een vrij verlegen jongetje en bij Van Oyen werd mij op een gegeven moment gevraagd om auto’s te gaan verkopen. Ik moest dus wel uit mijn schulp kruipen en ben er een stuk vrijer geworden. Wat een prachtige leerervaring!

 

Eigen bedrijf

Toen ik steeds meer bijlessen ging geven, besloot ik van mijn hobby mijn beroep te maken. Maar wat had ik nou voor kennis op het gebied van ondernemerschap? Het was allemaal nieuw voor mij. Ik wist door mijn studie hoe de administratie werkte, maar ik had geen idee hoe ik snel aan klanten kon komen en hoe allerlei personeelszaken werkten. Door veel op internet te snuffelen, groeide mijn kennis. Met name de websitewww.ikgastarten.nl van Rabobank kan ik startende ondernemers van harte aanbevelen. Maar je hoeft zeker niet alle kennis te hebben voor je kunt beginnen met ondernemen. Sterker nog, dat is gewoon niet mogelijk. Ik ben gewoon aan de slag gegaan en ben een paar keer flink op mijn bek gegaan. Maar deze ervaringen beschouw ik telkens als prachtige leermomenten. De volgende keer doe ik het niet meer fout. En zo kom je telkens naar een hoger niveau.

 

Cursussen voor ondernemers

Soms heb ik toch de behoefte om mijzelf bij te scholen. Uit onderzoek blijkt dat twee derde deel van mijn collega-ondernemers regelmatig investeert in een cursus of training. Onlangs heb ik bijvoorbeeld diverse cursussen gevolgd bij Bart van den Belt in Utrecht. Onder andere op het gebied van online marketing en verkoop. Allerlei thema’s die op de universiteit nooit aan bod zijn gekomen. Ook volg ik momenteel een managementcursus bij Schouten Consultancy op d’n Bogerd. Erg interessant om van anderen te horen hoe zij bijvoorbeeld functioneringsgesprekken aanpakken. Tot slot heb ik recentelijk een cursus Nederlands gevolgd bij Onze Taal, om alle taalregels weer even duidelijk en scherp te hebben. En het komt de klanten van Scriptiecontrole uiteindelijk natuurlijk ten goede. Kijk maar eens op de foto hoe trots ik ben op het certificaat.

 

Taal- en computercursussen

Bij Bart van Kraaij Groep bieden we zowel onder onze particuliere merknaam (Maas en Waal Academie) als onder onze zakelijke merknaam (Company Courses) diverse cursussen aan. In de zomer werken we aan nieuwe brochures om ons aanbod nog duidelijker te presenteren. Ook wordt op de website nog duidelijker wat een klant precies leert in welke cursus. Want dat is belangrijk. Dat heb ik zowel geleerd bij Bart van den Belt als uit mijn eigen ervaringen. Zo maken we ons bedrijf steeds een beetje beter. En komen we samen met onze klanten naar een hoger niveau.

Cursussen bij Maas en Waal Academie