Waarom een middagborrel juist goed is voor studenten!

“Ik presteer het beste onder druk, want anders zou ik helemaal niets doen.” Iedere student heeft dit weleens gezegd, ook ik, om onder het leren uit te komen en soms omdat het voor mijn gevoel ook echt de waarheid was. Dus dan maar weer een nachtje doorhalen, zodat je in ieder geval de volgende dag iets hebt om in te leveren of tenminste nog iets weet voor het proefwerk.

Onderzoek zegt iets anders!

Maar nu blijkt dus dat dit juist helemaal niet werkt. Er is zelfs onderzoek naar gedaan: studenten die niet genoeg slapen halen gemiddeld een half punt lager dan hun medestudenten die wel genoeg slapen. Shocking! Want wij studenten zijn namelijk helemaal niet gebouwd op een vaste structuur, vroeg naar bed gaan en op tijd opstaan! We hebben namelijk een erg druk privé leven en zijn vaak ook echte avondtypes.

Slaaptekort

Nu blijkt zelfs dat juist de avondtypes een groter slaaptekort hebben dan de andere studenten: zij slapen gemiddeld 8 uur en 6 minuten per nacht (dit is 22 minuten korter dan de gemiddelde student) en halen gemiddeld een cijfer van een 6.9, terwijl de gemiddelde student een 7.2 haalt.

Op zich lijkt dit nog niet eens zo’n heel groot verschil, maar doordat wij die 22 minuten korter slapen kunnen we ons vaak minder goed concentreren, hebben we geen zin om te leren en hebben we meer kans op stress, overgewicht en andere chronische klachten.

“Dus daar gaat mijn leven! Geen feestjes of Netflix marathons meer!” zou nu je reactie kunnen zijn.

Hoeveel slaap heb je echt nodig?

Nou ja, zo erg is het nog net niet. Want hoeveel slaap heb je nu echt nodig? Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar gemiddeld heb je tussen de 8¾ – 9¾ uur slaap per nacht nodig. Dus met een half uurtje tot 3 kwartier langer ben je er al. En wat misschien nog wel belangrijker is: Door die paar minuten extra slaap kun je je veel beter concentreren en neem je zelfs de stof sneller op! Kortom, het levert je zelfs extra tijd op. Dus… Het zonnetje schijnt, zoek een lekker terrasje op een laat die middagborrel maar beginnen!

 

Nathalie van den Hurk

Bijles Maas en Waal breidt uit!