Swen Wigmans

In 2012 ben ik begonnen met het werken bij Bijles Maas en Waal. Daar gaf ik examentraining aan leerlingen die moeite hadden met het schoolvak aardrijkskunde. Ik volgde inmiddels een studie tot docent aardrijkskunde op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, nadat ik was geslaagd voor de havo op het Pax Christi College.

Particulier

De vraag naar bijles groeide, alsmede de passie om kennis over te dragen aan anderen. Toen Bart begin 2014 met het idee kwam om een cursusbureau voor volwassenen, Maas en Waal Academie genaamd, op te richten, was mijn reactie erg positief en enthousiast! Vanaf dat moment mocht ik deze tak gaan coördineren en mijn werkzaamheden verbreden. Ik mocht privé- en groepscursussen voor particulieren gaan opzetten en kon hiermee bijvoorbeeld mensen gaan helpen met taalproblemen die zij op vakantie ondervinden.

Zakelijk

Dit beviel me prima en langzaam maar zeker kwamen er ook zakelijke aanvragen binnendruppelen. Bart besloot om hierop in te spelen en Company Courses op te richten. Een speciale tak van het bedrijf die zich richt op taal- en computercursussen voor de zakelijke markt. Voor deze tak was ook nog een coördinator nodig en ook hierbij dacht Bart in eerste instantie aan mij. Dit kon ik mooi combineren met mijn werkzaamheden bij Maas en Waal Academie en mijn doelgroep was ineens een stuk breder geworden.

Dit was iets waarvan ik nooit gedacht had dat het mij zou liggen. Zelf ben ik namelijk erg enthousiast en spontaan en dacht dat deze wereld erg zakelijk en “saai” zou zijn. Iets wat in mijn gedachte niet samen kon gaan. Dit valt mij alleszins mee en ik kan bijvoorbeeld op een laagdrempelige manier met een ondernemer gaan uitzoeken hoe we de taalproblemen van de salesafdeling kunnen oplossen en hierdoor minder problemen ontstaan op de werkvloer.

Maar denk bijvoorbeeld ook aan een werknemer die door een ongeval gedwongen van baan moet wisselen en ik daarbij mag helpen om computervaardiger te worden. Erg divers en zeker niet saai!

Afwisseling

Ruim 5 jaar later zijn beide takken inmiddels flink gegroeid en mocht ik door de jaren heen een paar honderd leerlingen, particulieren en bedrijven helpen om hun kennis te vergroten en hun school-, taal- en/of computerproblemen op te lossen. Mensen zijn je dankbaar, want eindelijk lukken bepaalde dingen wel die voorheen veel frustratie opleverden. Dit is gaaf en dit geeft mij ontzettend veel plezier in mijn werk!

Lees hier meer over Maas en Waal Academie